vineri, 29 iunie 2012

Inghetata cu zmeura

 Ne plac dulciurile facute in casa , iar cand vine vorba de inghetata, cu atat mai mult. Pentru ca vreau sa-i dau baietelului meu  inghetata "homemade", am si trecut la treaba, sa ne putem racori intr-o zi calduroasa.
Mi-ar fi palcut sa fac reteta lui Adi Hadean , o inghetata pe cat de usor de facut pe atat de buuuna, cu iaurt , lapte condensat si fructe/gem/dulceata. Dar cum aici nu gasesc lapte condensat si nici comanda n-am facut....a trebuit sa incerc altceva, cu ce-am avut prin casa. :))
Avem nevoie de :
- 300g zmeura + 100g zmeura pentru decor
- 300g iaurt
- 50g zahar ( sau 100 g in functie de cat de dulce doriti inghetata)
- 100ml frisca lichida Hulala


 Zmeura se paseaza si se amesteca cu zaharul, se adauga iaurtul (noi am folosit iaurt "de casa" - facut de mama) si se mixeaza bine. Mixam frisca si o adaugam peste amestecul de zmeura si iaurt si amestecam bine.
Si gata inghetata noastra, o putem pune in formele de la briose sau in orice ..caserola si vom astepta 2-3h cat sta la congelator. 
Scoatem cu grija din forme si decoram cu zmeura proaspata. Lasam cateva minute la temperatura camerei, inainte de a o servi.
 Pofta maxima!



sâmbătă, 16 iunie 2012

Cum conservam visinele

 E vremea visinelor. Pe langa pregatitul prajiturilor cu visine , in aceasta perioada am trecut si la conservarea visinelor, pentru iarna. Stiu ca multe dintre dumneavoastra prefera metoda simpla,  in congelator. Insa la noi nicicand nu exista loc si pentru "tonele" de visine pe care mi le-as dori puse pentru iarna, mai ales ca prajiturile cu fructe sunt printre preferatele noastre. Asa ca , in urma cu vreo patru ani a trebuit sa caut alte metode de a putea conserva si pastra visinele, pana la urmatoarea...recolta:)).


Si tot rasfoind revistele am gasit o metoda simpla si eficienta pentru a conserva visinele.Si de patru ani pun visine pentru iarna, dupa aceasta reteta, visine care pot fi pastrate chiar si 2 ani , fara ca sa-si schimbe gustul sau aspectul.

 Anul acesta am pus visine pentru iarna, iata cum:
- 5 kg de visine
- 1,2 kg zahar
 - conservant sau aspirina
- borcane
- capace noi

Se scot samburii iar visinele se amesteca cu zaharul si se pun intr-un vas, la foc. Se amesteca din cand in cand. Se lasa pe foc doar cat sa se topeasca zaharul iar visinele sa se opareasca (si in acest mod se distrug si microorganismele). Se pun visinele in borcane, se toarna siropul. In fiecare borcan se pune foarte putin conservant (un varf de cutit) sau o aspirina pisata. Se inchid foarte bine capacele (aici intervine sotul ca-i mai dotat la capitolu' "muschi":)). Dupa ce s-au racit,  se eticheteaza borcanele si se pun la beci.
Asta-i tot! 

Din cantitatile de mai sus am obtinut 8 borcane de 800 de grame cu visine pentru iarna.
Visinele astfel conservate se pot folosi la diverse prajituri, una dintre cele mai rapide , guguluf cu visine (un borcan de 800 de grame ajunge pentru a face guguluful de doua ori, un guguluf plin cu visine si dragoste)



 Sfatul meu: daca va mai ramane sirop , puteti pregati un delicios sirop de visine pentru cei mici. Mie mi-a mai ramas sirop, pe care l-am pus la fiert cu 100g zahar, cam 20 minute si astfel i-am facut puiului meu un sirop de visine "homemade".

duminică, 10 iunie 2012

Guguluf cu visine

 Uraa,  s-au copt visinele! cam devreme anul acesta, insa asta nu ne impiedica cu nimic sa facem dulciuri cu visine. Desigur si de data asta, baietelul meu m-a ajutat sa prepar aceasta prajitura. Fara el, nimic nu se poate face:))

 Mai intai, am cules visinele, din visinul din curte (avantajul nostru :)). Am cules  un castron plin , cam 400g de visine. Le-am spalat, le-am scos samburii si le-am lasat sa se scurga.


 Am facut apoi blatul din :
  • 3 oua, 
  • o cana zahar, 
  • un praf sare, 
  • jumatate de cana de lapte, 
  • jumatate de cana de ulei, 
  • 2 cani faina, 
  • 1 plic praf de copt
  • esenta de migdale

 Ouale , zaharul, esenta si sarea se mixeaza cateva minute. Se adauga laptele, uleiul si se mixeaza. Apoi faina amestecata cu praful de copt si se amesteca bine.
 Ungem tava cu unt. Se toarna jumatate din compozitie, adaugam jumatate din cantitatea de visine, apoi restul de compozitie si la sfarsit visinele ramase.
Daca nu aveti o tava speciala pentru guguluf, nu-i nici o problema. Puteti folosi orice alta tava, mai inalta sau chiar 2 tavi de chec.

Se da la cuptor(preincalzit, se stie), pentru 40-45 minute.Se face testul cu scobitoarea.
Se lasa prajitura sa se racesca in tava, dupa care se scoate cu mare grija. Se orneaza cu zahar pudra sau dupa imaginatia fiecaruia!
Multumesc Laurei Sava pentru reteta.
Pofta maxima!


Si aici o alta varinata de decorat guguluful, cu glazura din zeama de lamaie si zahar pudra, putin colorant alimentar galben, si ornat cu multe stelute! Un guguluf instelat!