sâmbătă, 16 iunie 2012

Cum conservam visinele

 E vremea visinelor. Pe langa pregatitul prajiturilor cu visine , in aceasta perioada am trecut si la conservarea visinelor, pentru iarna. Stiu ca multe dintre dumneavoastra prefera metoda simpla,  in congelator. Insa la noi nicicand nu exista loc si pentru "tonele" de visine pe care mi le-as dori puse pentru iarna, mai ales ca prajiturile cu fructe sunt printre preferatele noastre. Asa ca , in urma cu vreo patru ani a trebuit sa caut alte metode de a putea conserva si pastra visinele, pana la urmatoarea...recolta:)).


Si tot rasfoind revistele am gasit o metoda simpla si eficienta pentru a conserva visinele.Si de patru ani pun visine pentru iarna, dupa aceasta reteta, visine care pot fi pastrate chiar si 2 ani , fara ca sa-si schimbe gustul sau aspectul.

 Anul acesta am pus visine pentru iarna, iata cum:
- 5 kg de visine
- 1,2 kg zahar
 - conservant sau aspirina
- borcane
- capace noi

Se scot samburii iar visinele se amesteca cu zaharul si se pun intr-un vas, la foc. Se amesteca din cand in cand. Se lasa pe foc doar cat sa se topeasca zaharul iar visinele sa se opareasca (si in acest mod se distrug si microorganismele). Se pun visinele in borcane, se toarna siropul. In fiecare borcan se pune foarte putin conservant (un varf de cutit) sau o aspirina pisata. Se inchid foarte bine capacele (aici intervine sotul ca-i mai dotat la capitolu' "muschi":)). Dupa ce s-au racit,  se eticheteaza borcanele si se pun la beci.
Asta-i tot! 

Din cantitatile de mai sus am obtinut 8 borcane de 800 de grame cu visine pentru iarna.
Visinele astfel conservate se pot folosi la diverse prajituri, una dintre cele mai rapide , guguluf cu visine (un borcan de 800 de grame ajunge pentru a face guguluful de doua ori, un guguluf plin cu visine si dragoste)



 Sfatul meu: daca va mai ramane sirop , puteti pregati un delicios sirop de visine pentru cei mici. Mie mi-a mai ramas sirop, pe care l-am pus la fiert cu 100g zahar, cam 20 minute si astfel i-am facut puiului meu un sirop de visine "homemade".

3 comentarii: