miercuri, 18 iulie 2012

Melc , melc codobelc (1)

 De curand am primit cartea "Melc, melc, codobelc"(autor Madalina Radu, comandata la editura Elefant) o carte cu multe activitati- desenat, colorat, bricolaj. Inspirati de carte, am scos "arsenalul" de melci si scoici, am cautat materiale pentru a crea melci si am trecut la treaba.


  Mai intai , am citit cartea. Primul pas: cantecelul "Melc, melc, codobelc", un cantecel pe care Gabri il stie, drept pentru care ne-am pus pe cantat :)) Cu ajutorul cartii am mai invatat cateva versuri , noi stiind varianta mai scurta,  fara "usturoi" si fara "patrunjel":))
"Melc, melc, codobelc,                             Si te suie pe butoi
Scoate coarne bouresti,                            Si mananca usturoi,
Si te du la balta                                         Si te suie pe bustean
Si bea apa calda,                                      Si mananca leustean
Si te du la Dunare,                                    Mananca si patrunjel
Si bea apa tulbure,                                    Scoate coarne de vitel!

 Am facut vanatoarea de litere si am gasit cuvinte care incep cu litera "S", asa cum ni se cerea in carticica. Am citit despre melci, invatand despre cochilie, "coarne", rudele melcului.

 Am inventat o poveste cu melcusorul si veverita, folosindu-ne de imaginile din carte, poveste pe care am numit-o "Curiosul Lidu" (nume ales de Gabri:)).Iar a doua zi cand am rasfoit iarasi cartea, Gabri a fost cel care mi-a spus povestea lui Lidu cel curios.

 Am cautat colectia noastra de melci (cativa) si scoici (mult mai multe numeric), adunate de la mare si le-am scos la inaintare. Gabri le-a sortat mai intai pe "familii". Apoi familia scoicilor a fost sortata in functie de marime : mici, mijlocii si mari. Le-a numarat (pana la 10 singurel, dupa ...cu ajutorul lu' mami:)) si am comparat cele trei multimi.



Am desenat melci cu carioca, pe tablita; si spre bucuria mea, Gabri chiar a reusit sa deseneze "ceva" ce semana cu un melc. La capitolul "desen"  nu sta bine, el fiind inca in faza de ...desene abstracte:))  Dar de data asta chiar a reusit sa "creioneze" melcul, cu putin ajutor din partea mea.


 Am modelat melci din plastilina (ne-ar fi iesit niste melci mai frumosi daca plastelina noastra nu s-ar fi amestecat rezultand o culoare ...unica:)). A invatat si Gabri sa faca melci si a fost tare mandru de el si de melcisorii lui!


Mai tarzior a facut un melc fara cochilie, asa cum aflase din carticica. Si am inceput sa discutam ...ca intre melci, el fiind melcul fara cochilie, care se tot intreaba unde-i este "casuta" ...

 Ne-am distrat de minune cu melcii si scoicile, iar Gabri a mai invatat ceva, jucandu-se. Plus ca nu s-a plictisit facand atatea activitati. O lectie interesanta zic eu. Ce spuneti?






2 comentarii:

  1. Foarte interesante activitatile voastre-peste 2 ani o sa va cerem sfaturi,asa ca mai scrieti aici cu ce va mai indeletniciti, sa avem si noi model.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! asa vom face si va asteptam in "clubul" nostru, cat mai rapid!

      Ștergere