Acum sa trecem si la gemul nostru de caise. Un gem parfumat, aromat si cu o culoare portocalie, de-ti vine sa-l mananci cu ..ochii!
Avem nevoie de :
- 2 kg caise bine coapte
- 300 - 500g zahar ( in functie de cat de dulci sunt caisele, eu am pus 500g)
- o cana cu apa
- zeama de la o jumatate de lamaie
- vanilie
Caisele le spalam si le scoatem samburii, le lasam jumatati sau le putem taia in bucati mai mici. Se pun la fiert impreuna cu o cana cu apa, la foc mic, circa 1h. Dupa ce au fiert, adaugam zeama de lamaie si zaharul, semintele de la un sfert de pastaie de vanilie(sau 2 pliculete zahar vanilat), amestecam si mai lasam la fiert circa 20 de minute.
Pentru o savoare deosebita putem adauga si samburii de caise, curatati. Atentie: verificati daca samburi sunt dulci, eu n-am putut sa-i pun in gem deoarece toti au fost amari;de aici am dedus ca din pacate, nu am cumparat caise romanesti:(( - chiar daca la piata era afisat anuntul "caise romanesti".
Gemul se pune in borcane, inchidem bine capacele si depozitam in beci sau camara. Nu uitati sa savurati o felie de gem cu paine, ca-i o minunatie. Baietelul meu mi-a multumit de 3 ori in timp ce "papa" o felie de paine cu gem de caise.
Daca va mai ramane un borcan cu gem de caise nu ezitati sa-l folositi la prepararea prajiturii Stela , o prajitura foarte buna.
Pofta maxima!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu