Cum de-am descoperit eu leurda? Dintr-o intamplare...nu tocmai intamplatoare (ca doar nimic nu-i intamplator, nu ?!?). Pe la inceputul lui aprilie, Adina m-a invitat sa particip la provocarea lunii aprilie- Dulce Romanie, una dintre provocari fiind leurda. Hmmm, leurda!?! auzisem eu de ea, dar nu vazusem si nici nu mancasem vreodata. Si unde sa gasesc eu aici, leurda? ma intrebam.... Dupa cateva zile cumnata mea imi da o legatura de leurda (gasise la magazinul turcesc)....
Hopaaaa imi zic, pot participa la provocarea Adinei!
Si m-am tot gandit cum sa combin aceasta trufanda :) , eu care pana de curand habar n-aveam 'cu ce se manaca' ...
Am facut mai intai un orez cu leurda...
...apoi niste briose cu ciuperci si leurda (aici am dat gres si au iesit niste ciudatenii de briose ...) si dupa, pateurile cu ciuperci si leurda. Astea chiar au iesit , drept pentru care m-am hotarat sa particip cu ele la provocarea Adinei (multumesc de invitatie, draga mea).
Pai cum sa faci atatea doar dintr-o legatura de leurda?!? Simplu- am mai cumparat , cu toate ca aici pretul este cam piperat- pot zice: 1,99E legatura...
Dar sa trec la reteta ca lunga a mai fost introducerea aceasta in lumea leurdei :), reteta cu care particip si eu la provocarea Adinei din luna aprilie- Dulce Romanie
Pentru pateurile cu leurda si ciuperci, am avut nevoie de:
- un pachet foietaj
- 250g ciuperci
- o legatura de leurda
- marar, sare, piper
- unt cat o nuca
- un ou pentru uns si cascaval ras sau seminte de pus deasupra
Am spalat ciupercile si leurda si le-am tocat marunt. Le-am pus la calit in unt si le-am lasat pe foc pana a scazut zeama lasata de ciuperci. Am adaugat marar tocat, sare si piper dupa gust. Am lasat la racit.
Foietajul l-am taiat in patratele, in mijlocul fiecaruia am pus o lingurita de umplutura, am indoit aluat pe diagonala astfel incat sa rezulte niste triunghiuri.
Am 'lipit' marginile apasand cu o furculita. Am pus pateurile in tava tapetata cu hartie de copt. Le-am pensulat cu ou si le-am presarat cu cascaval ras (se pot folosi diferite seminte, dupa preferinta). Am pus in cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute, la 180°C.
Asta fost tot! Pofta maxima!
Draga mea ,
RăspundețiȘtergereMa bucur enorm ca ai raspuns invitatiei mele , dar ma bucur si mai tare ca ai primit leurda si ca ai putut gati ceva cu ea .E minunata si extrem de sanatoasa , asa cum ai zis si tu mai sus !!!
PS.Hmmmm , nu stiu daca ce ai gasit tu in padure e leurda , frunzele astea sunt mult prea lungi si subtirele , insa floricelele cam seamana .Oricum atunci cand rupi o frunza aceasta trebuie sa miroasa destul de puternic a usturoi !! ;) Uite cum arata leurda care-o culeg eu din padure :https://www.facebook.com/photo.php?fbid=642289655797908&set=a.407591122601097.114642.100000506375775&type=1&theater
Adina draga, am vazut fotografiile cu leurda. E adevarat ca difera de ceea ce am gasit eu, insa ....se potrivesc la flori si miros, cand treci pe langa pajistile cu 'leurda' miroase a usturoi..Asta de aici o fi vreo verisoara nemtoaica de-a leurdei romanesti, deh! e mai inalta ca si nemtii sunt, comparativ cu romanii ;) zic si eu .....
RăspundețiȘtergereOricum , voi incerca sa aflu de la cineva de aici care-i numele plantei si ceva amanunte.
Inca o data, multumesc de invitatie!
Adina, am facut o modificare in postare! am gasit pozele cu leurda din care am gatit! si seamana cu leurda de care-mi spuneai tu.De gatit cu siguranta am gatit cu leurda(din cea cumparata), ce-am gasit eu prin parc si am fofotgrafiat, sigur a fost ceva inrudit cu leurda. multzam de atentioare, de acum voi sti !
RăspundețiȘtergere